facebook
Instagram
YouTube

.

NO MERCY… »JEZERO VUKOVINA«

Jezero Vukovina... Voda, ki enostavno ne pozna milosti, oproščanja in kompromisov.

Jezero leži na Hrvaškem in sicer le nekaj kilometrov od mesta Velika Gorica, sama pot do jezera iz Murske Sobote traja nekaj več kot uro in pol normale vožnje. Jezero ima 15 ribiških pozicij in je dolgo cca 1km. Na začetku je široko 60 do70m na koncu se pa razliva vse do 300m širine. Sama globina meji do zastrašujočih 30m in s tem dodatno otežuje sam ribolov.

Razporeditev ribiških pozicij.

Na jezeru gospodari ZRD Vukovina, ki je najstarejše društvo in prvo društvo z načelom C&R (Ujemi in spusti) na Hrvaškem. Društvo je nastalo leta 1894 in ima limitiranih 40 članov. Osebno mi je v čast, da sem tudi sam član tega društva.

Verjamen, da je za to vodo že slišal marsi kdo, je pa bore malo ribičev ki so dejasnko okusili okus te vode, zato sta bila zame še toliko večja motivacija in izziv, da odlovim nekaj kampanij na tem jezeru.

Začetek jezera.

Lepota.

V svetu ribolova si rad vsako leto zastavljam nove izzive, načine ribolova, taktike, tehnike in sama priprava za vsako jezero posebej. Z leti in preživetimi dnevi ob vodi sem se naučil že zelo veliko. V to, da so malenkosti tiste, ki odločajo ne dvomin in nič ne prepuščam naklučju.

Že nekaj dni pred prvo kampanijo so potekale priprave, kajti kadar gre za tako zanimivo in težko vodo si med pripravami sam nočem privoščit nobenih napak.

Začnem prejemat prve informacije, kjer se nahaja "rak rana" tega jezera - plovni bager, ki z vsako zajeto žlico dodatno povečuje globino in nažalost verjetnost rušenja že obstoječih ribiških pozicij.

Edina črna pika jezera, katero je trenutno nemogoče odstranit.

Padla je kocka in s tem tudi moja zelo premišljena odločitev na kateri poziciji bom prenočil nekaj noči. Odločil sem se za pozicijo št. 7.

Sledijo temeljite priprave; preverjanje kamp opreme, drobnega pribora, navijanje novega ustreznega najlona, zamenjava baterij v piskačih, kontrola fotoaparata, Go-Proja, nabava hrane in pijače..

In meni osebno najtežja odločitev pa naj se sliši še tako smešno.. Izbor vabe.

To mi je zadnje dejanje za katero še moram poskrbet pred odhodom.

Glede na širino naših proizvodov in razvijanja v zadnjih 27letih MIŠEL ZADRAVEC CARP BAITS made in Slovenia, imamo 6 različnih serij in sicer; Carp Dream, Scorpion Chili, Extreme Carp, Squid Demon, Fantasy, Happy Carp in s tem cca 70 različnih kombinacij okusov v petih različnih dimenzijah 13mm, 16mm, 20mm, 24mm in 30mm. Vse skupaj me spravlja v veliko dilemo za katere okuse se naj odločim.

Mine zadnja neprespana noč, pred odhodom na jezero še odrinem v skladišče in izberem pet različnih okusov iz treh različnih serij v katere vlivam največ zaupanja v tem letnem času.

In končno... Čas da poberem še mojega zelo dobrega prijatelja in »asistenta« Benjamina Vargo ter ob 7:00 že pijeva prvo jutranjo kavico ob jezeru.

Balzam za oči vsakega ribiča. Pozicija št. 7

Sledi postavitev kampa, ki si ga postavljam kar se da na veliko in udobno. Nato s čolnom odrinem na vodo z namenom, da poiščem micro lokacije in poizkušam krapom na njihovih podvodnih poteh pred usta položit češnjo na smetani.

Po slabih 10 metrih plovbe s čolnom začutim težino jezera. Slika pove vse.

Za hranjenje izključno uporabljam boilije Protein in Natural Fish 35% MZCB v tem primeru dimenzije 20mm. Boiliji so sestavljeni iz več kot osmih različnih mok, iz svežih jajc in namenoma narejeni tako, da oddajajo močen signal krapom, ki se že odpravljajo na hranilišče.

Let's Go!

Z levo in sredinsko palico lovim na drugo stran jezera, tako imenovano zadnjo stopnico 6,4m pred steno, ki se nato začne dvigovati vse do obale jezera. Z desno palico pa lovim na samo steno grebena na sredini jezera globine 10,2m.

Ena od malenkosti. Kako zadržati čim več hrane na stenah grebena.

 

Za še večji apetit in lažjo prebavo CSL Liquid.

Končni rezultat.

Pozicije sem prvi dan dobro nahranil, naslednji korak »last meter« naveza in izbor vabe za na trnek. Koristim trnke Straight Point znamke RidgeMonkey z Line alignerjem, za predvrvico uporabljam legendarni Kryston SilkWorm 25lb in pa namesto leadcore vrvice flurocarbon debeline 0.55mm. Lead clip system s 110g svincem horizon.

99.9% realizacija.

Sam obožujem kombinacijo boila + fluo pop up, tako imenovani »snegovič«, zato se tudi tokrat odločim za to do dobra že preverjeno taktiko, ki me skoraj nikoli ne izda. Sam snegovič že od daleč vzbuja pozornost kateri se krap zelo težko upre. Moj prvi izbor so bili boiliji iz serije Squid Demon (Squid - Monster Crab, Squid – Cranberry) in pa Scorpion Chili (Chili – Grapes)

Vedno v pripravljenosti.

Brezhibni trio.

DIP. Tekočina s katero dosežem še tako visoke meje okusov zelo previdnih krapov. Glede na to, da se na mojih pozicijah nahaja tudi nekaj gline, hočem, da imajo moji snegoviči še tisto piko na i.

Squid Demon DIP Squid – Cranberry.

Carp Dream DIP Monster Crab.

Dan se počasi zaključuje.. Vse je na mestu in v upanju čakam na prvi prijem. Začnem opazovati jezero in tako probam razumet pravila igre jezera Vukovina, ki še zdaleč niso enostavna.

Žar »roštilj« , ki je moja obvezna oprema v poletnih mesecih.

Home made BigMac.

Z Benjaminom občudujeva jezero, na kar refleksno pogledam proti modri barvi swingerja.. Zagledam počasno a vztrajno dvigovanje ter prvi zvok mojih zdaj že legendarnih piskačev FOX Micron LXR, zategnem palico in »Fish is on«!

Še vedno brezhibno delujoči. Starost: 23let.

Po le nekaj sekundah borbe začutim, da gre za manjšega krapa, ki se ni mogel upreti kombinaciji Squid Monster Crab + Fluo Pop up Squid. Zadovoljen in samozavesten pripravim še pred nočjo omenjeno kombinacijo okusov in sistem vržem dobra 2m iz krmišča in že začnem z novo taktiko na tej poziciji.

Kepica zlata.

Po slikanju za spomine, zadovoljen ribo izpustim nazaj v globine jezera... In si že zelo želim naslednjih prijemov.

Kaj hitro pade tudi trdna noč, po informacijah strejših članov ZRD Vukovina bi naj bila riba na jezeru aktivna predvsem ponoči. Že star pregovor pravi »noč ima svojo moč« in tako s prijateljem v upanju, da nekaj od tega drži,  zaspiva.

Eden lepših jutranjih trenutkov.

Noč je bila naporna, a za mene zelo uspešna. Zgodilo se mi je nekaj kar niti v sanjah nisem pričakoval, v svojo podmetalko uspem zajeti tri prekrasne ribe, ki so vsaka po svoje nekaj posebnega. Zadovoljen premišljujem kako naprej? Riba je na krmišču v to ne dvomin, nov izziv kako prelisičit kakšnega starejšega domorodca.

Borec do zadnje sekunde.

Brez napak.

Podmladek.

Lovil sem konec Julija in zaradi suhega zraka in visokih vremenskih temperatur, močno polivam krapa z vodo pred tehtanjem in slikanjem. Pri tretjem krapu opazim nekaj kar niti pod razno nisem pričakoval meseca Julija in to je izcedek »mleka«, Je mogoče, da se riba še drsti?!

Alfa samec!

Naslednji dan in noč sta minila brez prijema, takoj sem se spomnil besed prijatelja Damirja Međešija, da na jezeru Vukovina ni milosti. Kaj se dogaja? Ali je riba odšla naprej? Ob prelepem vremenu sedim in spet opazujem jezero.. Zraven ovir in potopljenih dreves zagledam lepega krapa, ki se kar dvakrat pokaže z polovičnim skokom iz vode.

Kdo ne reskira, ne profitira.

Brez premisleka vzamen v roke eno od treh palic in že zamahnem proti poziciji kjer sem zagledal krapa. S kobro začnem hranit okrog določenega mesta, kjer mi na dnu leži past za novega lepotca. Hranil sem z boilami Scorpion Chili Volcano 20mm.

Položim palico na stojalo in se ves moker od vročine odpravim v vodo da se malo osvežim.

Mineta morda dve uri, ko se končno spet oglasi moj piskač in to na mestu kjer sem nedolgo nazaj nastavil sistem. Dvignem palico in začutim trdoto.. šit! Riba je v ovirah.

Skočim v čoln in v najkrajšem mogočnem času odplujem nad ribo, da poizkusim izvlečt ribo iz ovir brez poškodb. Zategnem rolo in počasi dvigam palico, ko na enkrat začutim pravo borbo pod nogami. Po vznemerljivih 10 do 15min končno zajamen prelepega luskinarja težine 18,2kg. Toooo!

Serija Scorpion Chili Volcano + Fluo pop up TNT

Bliža se tretja noč.. Pred temo mirno nahranim pozicije z 1-2kg na pozicijo. Poln pričakovanja se vračam v kamp, kjer me že prijatelj Benjamin čaka z hladnim špricerjem da nekako proslaviva željeno ribo.

Noč... Ura 1:37

V globokem spanju me prebudi močan zvok piskača moje favoritne zelene barve! še v transu odhitim do svojega Renger mk2 rod poda in počasi kontriram ribo! Sama teža...

V isti sekundi se prebudim saj se takoj zavem, da gre za petardo. Nad mano mesec in smrtna tišina noči. Niti ne pomislim, da bi si pomagal z naglavno lučjo kajti iz izkušenj vem, da to lahko ribo le še preplaši. Počasi in vztrajno dvigam ribo, ko na enkrat pod močno svetlobo meseca zagledam prelepo ribo.. Z dvema obratama in riba je v mreži. Whaaaat??!!

Takoj vidim, da gre za LEGENDO jezera z imenom FELGA! Yeees!

Z weight slingom jo dvignem iz vode, da se ne poškoduje in jo takoj iztehtam: 25,2kg!

Položim jo v carp sack in počakam ves vesel na jutranji fotoshuting.

The Legend.

My passion.

Zaradi napovedanega neurja in toče s prijateljem isti dan spakirava in se že vračava domov. Med potjo mi pade na misel ideja, da bi se drugi vikend spet vrnil...

Nadaljevanje PART 2

V življenu sem imel srečo, da sem »ujel« in spoznal mojo ljubezen Špelo, ki me v vsem tem kaj počnem tudi podpira in tu pa tam sodeluje tudi na enih od mojih kampanij. Skupaj pripravljena na nove pustolovske trenutke odrineva nazaj na Jezero Vukovina (vikend paket).

Kot običajno pripravim prvo kamp, napihnem čoln in na poziciji št. 15 začnem z iskanjem novih micro lokacij.

Specialiteta.

Za spremembo se tokrat odločim, da odlovim tri dnevno kampanijo brez pop up-ov. Za hook baitse sem izbral; Dream Serija Robin Red TNT Spice, Scorpion Chili Deadly Sting in pa NOVA serija Extreme Bloodworm.

In DIP.

Počasi začnem s pripravo večerje, in kaj hitro utrujena odhitiva oba v šotor. Noč je minila mirno in brez prijema.

Light dinner.

Zjutraj že vzgodaj vstanem in zakuham prvo jutranjo kavico. Ob prijetnem jutranjem pogovorju z Špelo naenkrat zaslišim odvijanje role! Piskač ugasnjen.

Ker sem z levo palico lovil mogoče 30-40m od obale hitro zajamen prvo ribo kampanije.

Veselje.

Ribo izpustim nazaj v globino Vukovine in že zaslišim pokanje krapov na levi strani jezera, vzamen palico in že kar se da hitro vrnem sistem na isto mesto.

Ob družbi članov ZRD Vukovine zelo hitro zabijemo nekaj uric..

Bliža se ura 16h popoldne ko me presenetita še dva lepotca z res močno borbo! In to v pol ure razlike! Oba krapa ujeta na Carp Dream serijo Robin Red TNT Spice 2x20mm

I love this game.

C&R

Hitro se začne večerit in s povečanim tempom se začnem pripravljat na zadnjo noč. Sledilo je hranjenje, vezanje novih navez in še pred sončnim zahodom premetanje palic na željena mesta.

His name is Lucky.

Ura 23:43

Ob gledanju filma v šotorju me prekine zelo počasen prijem in zvok signalizatorja. Tokrat rdeča barva in to sredinska palica, ki jo imam nastavljeno v sredini jezera na dobrih 11m. Stopim iz šotorja, da preverim kaj se dogaja, od daleč zagledam rdeč swinger, ki je dvignjen do konca.

Po nekaj sekundah premisleka kaj narediti se odločim, da dvignem palico. V rokah začutim upor, in naenkrat se mi rola počasi a vztrajno začne odvijati! V meni se prebudi adrenalin, zavedajoč, da gre za kapitalno ribo refleksno skočim v čoln in počasi odplujem nad ribo. Nepozaben drill, ki je trajal skoraj pol ure! Poln pričakovanja mi počasi uspe zajet ribo.

Prižgem naglavno svetilko in šoook!

Hitro se odpravim do kampa, kjer me že Špela nestrpno pričakuje. V podmetalki zagledam debelo kepo za mene čistega zlata! Spet z Weight slingom dvignem ribo iz vode in jo takoj stehtam. Je sploh mogoče?! Moj novi osebni rekord?! 27,2kg !!!

Ribo previdno položim v carp sack in poln adrenalina pričakujem jutro.

Zgodaj zjutraj pokličem prijatelja Damirja Međešija in ga obvestim o kapitalni ribi ter ga prosim za pomoč pri slikanju prelepega luskinarja.

Rock & Roll

Nepozabni trenutki.

Squid Demon Peach + Fluo Pop Up Squid

Poljub v slovo.

Nepozabni trenutki sreče s prelepim luskinarjem, ki sem jih arhiviral v spomine in ne bojo nikoli pozabljeni.

Po hitrem slikanju in snemanju izpustim ribo v svoje kraljestvo, in v naslednjih 5 minitah začnem s pakiranjem kampa, ko naju za nekaj časa preseneti še en poslednji lepotec kampanije.

Carp Dream Serija Robin Red TNT Spice

 

Jezero Vukovina...

Za mene lep primer vode kjer se vztrajnost in trud prej ko slej poplačata.

Eat, sleep and go fishing.

Sandro Zadravec